Család- és rendszerállítás csoportban

Családállítás, rendszerállítás csoportban

A családállítás vagy rendszerállítás, ha csoportban zajlik, az állítást kérő egy-két mondatban elmondja, hogy mivel kapcsolatban szeretne tisztábban látni. Ezt követően a vezető, vagy ő maga a csoporttagok közül képviselőket választ a megjeleníteni kívánt rendszer tagjai és saját maga képviseletére, majd saját belső képe szerint a térbe beállít.

Fontos, hogy mind a csoport, mind pedig a képviselők összeszedettek, szándék és elvárás nélküliek legyenek és csupán az érzéseikre hagyatkozzanak, ne pedig a gondolataikra. Az állítások alatt a türelem, a külső és belső csend elhozza a várt megoldást. A vezető a képviselők érzeteiből és mozgásából látja, hogy hol sérült a rend és kíséri a klienst tudattalan kötései oldásának útján.

A családállítás folyamata alatt mindenki gyógyul. Az is, aki nem témahozóként, hanem segítőként vesz részt a családállítás alkalmán. Tapasztalata, élményei, felismerései folytán fizikailag talán fáradtan, lelkileg azonban feltöltődve tér haza. Olyan mély érzelmeket, intenzív érzéseket mozdít meg egy-egy állításon való részvétel, amit ritkán tapasztalhatunk meg más körülmények között.  Lelkünkre, életünkre gyakorolt hatása lehet azonnali, katartikus, ám legtöbbször egy lassan ható folyamatról van szó, mely esetenként hetekig eltarthat, sőt esetenként évekig kísérnek bennünket a kapott képek. Éppen ezért érdemes néhány hetet várni, az élmények feldolgozására időt adni magunknak, mielőtt rászánjuk magunkat egy újabb családállításra, hiszen idő kell befogadni a kapott képet. Ez a manapság ritkábban használt jobb agyféltekénk munkája. Ha a képet bensőnkké tesszük, integráljuk, akkor lesz maradandó változás. Ha pedig belső világomban rendet teszek, az hatással lehet a külső körülményekre is.

GYIK:

Hogy hogyan tudnak ráhangolódni a képviselők idegen emberek érzéseire és energiájára? 

Létezik egy energiamező, amely nem bizonyítható, fizikai síkon nem mérhető, de tapasztalható. Ez a közös családi lélek energiamezeje, amelyben minden benne foglaltatik, ami addig a családban történt. Ahogy maga Hellinger fogalmazott: “Benne vagyunk egy lélekben, ami körülvesz bennünket. Egy bölcs erő, ami irányítja életünket.”

Mindenféle rendszert meg lehet jeleníteni, hiszen minden egyes rendszernek saját energiamezeje van. Rupert Sheldrake angol biológus megfigyelte, hogy a genetikailag összetartozó élőlények között egy láthatatlan és tudattalan kapcsolati háló van. Ezt a kapcsolati hálót nevezte el  “morfogenetikus mező”-nek.

A családállításokon a képviselők ennek a láthatatlan, belőlünk kiterjesztett pszichikai – szellemi erőtérnek a hatása alatt érzékelnek és mozognak, belekerülnek a mi családunk energiamezejébe és ennek az erőtérnek a hatására képesek lemodellezni számukra ismeretlen, és sosem látott családtagjaink egymáshoz való viszonyát.  Átadják magukat egy idegen sorsnak, hogy ezzel segítsenek másoknak meglátni a valóságot, a rendszertagok közötti kapcsolatok minőségét.

Miért érdemes segítő képviselőként tagja lenni a csoportnak?

Ahhoz, hogy a csoportos családállítás vagy a rendszerállítás működjön, szükség van arra, hogy un. segítő képviselők segítséget nyújtsanak az állítások lebonyolításához. A csoport tagjai kölcsönösen egymás rendelkezésére állnak abban, hogy a kijelölt családtagokat/rendszertagokat a térben megjelenítsék.

Akit segítségre kérnek fel, az átadja magát azoknak a fizikális (pl. zsibbadás, hő vagy hidegérzet) és érzelmi (pl. harag, szeretet, vonzalom) érzeteknek, indulatoknak, késztetéseknek és gondolatoknak, melyek az állító képviselt családtagjának érzetei, gondolatai. Mindezekről az állításvezető kérdéseire beszámol, tükrözi ezeket.

Mások rendszereibe képviselőként betekintést nyerni, viszonyokat, összefüggéseket átélni, mély és erős érzelmeket megtapasztalni különleges dolog. Nemcsak adok, azaz megajándékozok valakit aktív jelenlétemmel egy-egy képviselet során, hanem kapok is ezáltal. Mindaz, amit képviselek, megtapasztalásaimat, megéléseimet gazdagítják.

Élményszámba mehet, ha megtalálnak azok a témák, amelyek titokban engem is feszítenek, csak még nem jutottam el odáig, hogy önállóan dolgozzak rajta. Hiszen nem véletlenül találnak meg képviseletek.

Sokan a segítő képviselő pozíciójában megmaradva dolgozzák fel saját témáikat, élik át mások képviseletében azokat az érzéseket, mondják ki azokat a rendszerhibákat és korrekciós mondatokat, melyeket sajátjuknak ismernek fel.

Megérintettségünk növeli bennünk az empátiára való készséget, és az átélés ereje saját korrekcióra szoruló helyzeteinkre való ráébredést eredményezhet. Továbbá más emberek rendszerébe, érzéseibe, viszonyainak megélésébe belehelyezkedve előbb-utóbb felhagyunk az ítélkező magatartással is. Rájövünk ugyanis, hogy senki sem tökéletes, mindenki az életnek nevezett kirándulás rögös útjait járja.

És nem utolsó sorban, jó látni azokat az arcokat, melyek kisimulnak, megszépülnek egy-egy családállítás végére, vagy terápiás folyamatban a hónapok múlása alatt, azokat a tekinteteket, melyek kinyílnak, magabiztosabbá lesznek kitartásuk nyomán.

A csoportos munkában segítőként való részvétel hozzásegít ahhoz, hogy majd a saját munkában megtapasztaltakat később elfogadjuk, a kapott képeket, oldó mondatokat integráljuk. Az is támogatóan hat, hogy láthatjuk nem vagyunk egyedül gondjainkkal, más is viszi, leteszi a maga terhét. Átélhetjük, segíthetjük a másik ember megoldás felé vezető lépéseit, állításának, felszabadulásának sodró erejét. Sőt, látva, hogy a csoport empátiája megtart, bátrabban indulhatunk neki saját megoldásaink keresésének. Hiteles tapasztalattá válik eközben a másik ítéletmentes és szívből jövő elfogadása, nem kevésbé – gyönyörködhetünk társaink arcának tisztábbá, fényesebbé válásában, tartásának, kisugárzásának erősödésében.

Résztvevők visszajelzései ebben a témában:

Azért szeretek családállításra segítőként, képviselőként menni, mert empatikusabbá tesz. Mind a munkámban, mind a magánéletben nagyon fontos szerepet játszik az empátia. És mert szeretek segíteni másokon. Azért is, mert jó időtöltés, fantasztikus élményeket kapok és energiával tölt fel.
A képviseletek által a saját gátjaimat is meglátom, azok gyakran oldódnak vagy az oldás irányába mozdulnak. Rávilágít nehézségekre, melyeket a saját életemben megélek.
Vannak olyan állítások, melyek által pozitív tulajdonságaim jönnek felszínre és erősödnek meg. Sokat segít egy-egy képviseletben megélt érzés, gondolat, kimondott vagy épp kimondatlan szó, mondat a mindennapi életemben. Örülök, hogy lehetek képviselő is!

Fruzsi

_

Állítóként és segítőként is voltam már családállításon. Tudatosan választom a segítő szerepet. Minden alkalommal fantasztikus élményben van részem. A segítő szerepében, a képviselet megélése közben visszaköszönt a saját életem. Párhuzamban játszódott le bennem a képviselt családtag élete és a saját valóságom. A saját életemben 3 vonalon indult el változás, és oldódott meg, íródott át. Egy szál ott helyben megszakadt, szertefoszlott. A második segítői szerepre választás során szintén egy saját lelki problémám oldódott fel. Sőt, kívülállóként is érzékeltem a rám vonatkozó helyzetek oldódását. Az energia oda megy, ott hat, ahol szükség van rá. Elvárások nélkül mentem, és csodákban volt részem.

Biztatok mindenkit, hogy segítőként is vegyenek részt, mert ugyanolyan lehetőségük van a helyzetük megoldására, mint állítóként. Nemcsak másoknak segítenek, hanem saját maguknak is.

VJK