Mi a családállítás?

A családállítás, családfelállítás, más néven családleképezés Bert Hellinger nevéhez fűződő rendszerszintű terápiás módszer.

A családok felépítésében archaikus rend van jelen. Ha ez a rend sérül, a rendszer észleli és jelzi a hibát. Sérül az eredeti rend, ha valakit szégyellnek, eltitkolnak, kirekesztenek, kizárnak a családból, ha nem emlékeznek meg egy tagról, vagy ha a generációk, illetve testvérek közti sorrend felborul. Mindez a tudattalanban, a lélek mélyén működik, és hatással van jelen valóságunkra.

A családállítás célja a rend megbomlásának helyreállítása, kijavítása, a rendszerek harmonizálása, újrarendezése, amit mély lelki átalakulás követ.

Különféle esetekben nyújthat segítség a rendszer vizsgálata.

A teljesség igénye nélkül:

 • amikor az egyén úgy érzi, hogy – általa ismeretlen okok miatt, – nem halad az élete, valami akadályozza, blokkolja,
 • családi konfliktusok rendezése, a kapcsolatok harmonizálása,
 • visszatérő élethelyzetek, betegségek esetleges okainak kiderítése és azok megváltoztatása,
 • válás, párkapcsolati sikertelenség vagy lezárás,
 • vetélés, abortusz vesztesége,
 • abúzus feldolgozása,
 • sérült gyermek érkezése a családba,
 • alkalmazható nevelőszülőség, örökbefogadás kérdésében,
 • döntéshelyzetekben, életvezetési problémákban,
 • illetve ha jogosulatlanul vettünk át valamilyen nehéz sorsot felmenőink egyikétől, s ez akadályozza, hogy a saját életünket éljük.

A módszer csoportban és négyszemközt egyaránt működtethető.

A csoportban végzett családállítás is egyéni terápia, mely során a csoport tagjait kérjük fel a rendszer összefüggéseinek megjelenítésére. A csoport tagjai, a képviselők érzékelésükre hagyatkozva, az állítást kérő tudattalanjában leképeződött minta szerint állnak a térben, és a családállítóval folytatott kommunikáció révén változtatják a rendszerképet.

Négyszemközti családállítás során figurákkal, papírlapkákkal, kavicskákkal stb. dolgozunk. Ily módon diagnosztizáljuk és korrigáljuk a rendszerhibákat. Ezt nevezzük a köznyelvben oldásnak.

Ha belátás születik az állítást kérőben, akkor annak hatása érezhető környezetében is, hiszen egy-egy állítás után más szemmel fog ránézni a rendszerében lévő tagokra.

Fontos hangsúlyozni, hogy az állítások nem csupán azokra gyakorolnak mély hatást, akik saját állítást kérnek, hanem azokra is, akik segítőkként, képviselőkként jelentkeznek a csoportos alkalmakra. Javul az empatikus készségük, a módszer ítéletmentességre, elfogadásra nevel, és nem utolsó sorban saját rendszerük is gyógyul azáltal, hogy segítséget nyújtanak, kis időre jelen vannak egy másik ember életében. Sok esetben megtalálnak bennünket saját témáink is.

Számos résztvevő pozitív visszajelzése a módszer hatékonyságáról tesz bizonyságot. Szép és beszédes példa az az eset, amikor egy fiatal nő gyerekkori abúzusát lépésről lépésre bontottuk ki. A folyamat közben ő maga külsőre és lélekben is megszépült elfogadva női mivoltát, és képessé válva kapcsolat kialakítására. Egy másik résztvevő a válása miatti veszteségérzését volt képes kimondani, hogy ezzel elkezdődjék annak feldolgozása. Egy idős férfi esetében pedig, aki egész életét megnehezítő anyagi problémák miatt keresett fel, a felmenők korábbi vagyonelkobzásából eredő blokkokat oldottuk fel, illetve a gyermekkorából hordozott szeretetlenség érzését is sikerült feldolgozhatóvá tenni.

Szeretettel ajánlom a családállítás és/vagy rendszerállítás módszerének áldásait, hogy meg- és felszabaduljunk lelkünkben, és így környezetünkben, saját külső-belső világunkban is rendet, békét, harmóniát tudjunk teremteni.

Miben segíthet a családállítás?

 1. Családi konfliktusok rendezése,  kapcsolataink harmonizálása
 2. Korábbi sorsok hordozása esetén kötések oldása
 3. Veszteség feldolgozása
 4. A magzati kor veszteségei: ikerindulás
 5. Elvesztett magzatok: vetélés, abortusz
 6. Tettes-áldozat tematika a családtörténetben
 7. Válás, új házasság rendje, párkapcsolati sikertelenség
 8. Lelki “egész-ség” harmonizálása
 9. Az életerő visszanyerése, férfierő, nőierő megtalálása
 10. Utunk és helyünk megtalálása az életben
 11. Függőség, szenvedélybetegség visszatérő élethelyzetek okainak kiderítése
 12. Életvezetési problémákra megoldáskeresés
 13. Betegség okaira való rálátás, továbblépés  
 14. Pénzügyi gondok javítása, munkahelyi problémák
 15. Pályaválasztási dilemmák idején
 16. Döntéshelyzetekben